Pallontallaajat.net
Valikko

Miten valita hyvät langattomat kuulokkeet matkalle?

Nainen kuuntelee musiikkia

Langattomat kuulokkeet ovat viime vuosien aikana kasvattaneet suosiotaan nopealla tahdilla, ja langattomuus vaikuttaakin olevan tulevaisuuden trendi myös kuulokkeiden saralla. Jokaiselle musiikinkuuntelijalle tuttu tunne taskun- tai laukunpohjalla sotkeentuneista kuulokkeenjohdoista voikin olla pian vain kaukainen muisto, sillä langattomien kuulokkeiden teknologia on ottanut suuria harppauksia alkukankeuksien jälkeen. Ero langallisten ja langattomien kuulokkeiden välillä on kaventunut, kun langatonta tekniikka vaivanneet lastentaudit kuten yhteyden pätkiminen ja langallisia vastineitaan kehnompi äänenlaatu on saatu ratkaistua tekniikan kehittyessä. Seuraavassa esitellään seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon langattomien kuulokkeiden hankintaa pohtiessa.

Käyttötarkoitus

Ehdottomasti tärkein huomioonotettava seikka kuulokkeita hankkiessa on käyttötarkoitus. Minkälainen musiikinkuuntelija olet? Nautitko päivittäisen audioannoksesi koulu- tai työmatkoilla, vai painottuuko kuuntelusi enemmän esimerkiksi lenkkeilyn tai muun liikunnan oheen? Kuuntelutottumuksesi määrittävät, millaiset langattomat kuulokkeet ovat juuri sinulle sopivat. Rauhallisempaan kuunteluun mieltyneen nautiskelijan kannattaa harkita tukevia sangallisia kuulokkeita, jotka eristävät hyvin taustamelua. Tukeva rakenne ja taustamelun eliminointi antavat mahdollisuuden keskittyä juuri omaan lempimusiikkiin tarjoten helpotuksen esimerkiksi hälyisessä ruuhkabussissa. Aktiivisen liikkujan mukana kulkevilta kuulokkeilta vaaditaan ennen kaikkea keveyttä ja mukautuvuutta. Kuulokkeiden tulee pysyä mukana menossa eri tilanteissa ja on äärimmäisen tärkeää, että kuulokkeet istuvat tiukassa myös äkillisissä liikkeissä. Urheilevan kuuntelijan tuleekin harkita kuulokemalleja, jotka kiinnittyvät erityisillä ”siivillä” korvan ympärille tai niskan taakse. On olemassa myös täysin langattomia kuulokkeita, joissa kuulokkeet eivät ole yhteydessä toisiinsa fyysisesti. Näiden hankkimista urheilutarkoituksiin kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, sillä kuulokkeet kärsivät tuen puutteesta etenkin vauhdikkaammassa menossa.

Hyvän kuuntelukokemuksen takana toimiva tekniikka

Kun käyttötarkoitus ja sitä vastaava kuulokemalli on selvillä, on mahdollista syventyä yksityiskohtiin. Etenkin aktiiviliikkujan kannattaa ottaa huomioon kuulokehankinnan tekniset ominaisuudet, sillä ”vanhassa vara parempi” –sanonta ei päde Bluetooth-teknologian kohdalla. Langattomat kuulokkeet hyödyntävät Bluetooth -yhteyttä musiikkisoittimen ja kuulokkeiden yhdistämiseen. Kyseisen yhteyden laadusta riippuu, kuinka hyvin kuulokkeet toimivat ja miten laadukkaaseen äänentoistoon ne kykenevät. Vanhemmissa langattomissa kuulokkeissa Bluetooth-yhteys saattoi pätkiä ja katketa käyttäjän kehonliikkeiden mukana. Uudemmissa kuulokemalleissa käytetyn yhteyden taajuutta on alennettu, mikä on parantanut langattoman yhteyden toimintavarmuutta. Mikäli mahdollista, pyri selvittämään millä taajuudella harkitsemasi kuulokkeet toimivat. Vanhemmat mallit käyttävät pääsääntöisesti 2,4 Ghz:n taajuutta, kun taas edistyneemmissä malleissa käytettävä taajuus on alle tämän.

Omaan korvaan sopiva äänenlaatu

Äänenlaatu on toinen huomionarvoinen tekninen aspekti, jota tulee pohtia. Yksinkertaistettuna nyrkkisääntönä voidaan pitää, että hinnan kohotessa myös kuulokkeiden äänenlaatu paranee. Kuten koko kuulokehankintaa, myös äänenlaatukysymystä kannattaa lähestyä omien käyttötarpeiden pohjalta. Mikäli omat mieltymykset ovat bassovoittoisen musiikin parissa, kannattaa äänenlaatua vertaillessa painottaa matalataajuuksien toistokykyä. Klassisen musiikin ystävien taas on parempi kiinnittää huomiota myös korkeiden äänteen laatuun, jotta kuuntelukokemus olisi juuri omia tarpeita vastaava. Oman käyttötarpeen tunnistaminen on olennaista myös äänimaailman kannalta, sillä sangalliset langattomat kuulokkeet ovat usein äänenlaadultaan urheilumalleja laadukkaampia. Etenkin korkeiden äänteen ihailijoille sangalliset kuulokkeet ovat parempi vaihtoehto, koska kuulokevalmistajat painottavat urheilumallin kuulokkeissa varsin bassovoittoista soundia.

Moneen taipuvia langattomia kuulokkeita on myös olemassa, ja keskitien valinta onkin sopiva mikäli kuulokkeiden käyttötarpeet vaihtelevat. Oman käyttötarpeiden tunnistaminen ja tiedostaminen auttaa kuitenkin juuri oikeanlaisen kuulokemallin löytämisessä ja vähentää huonon hankinnan riskiä. Kun seuraavan kerran etsit langattomia kuulokkeita, pohdi yllämainittuja seikkoja jotta onnistut varmasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *